Koszty usuwania skutków cyberataku
-
Potato
- Gracz środka pola
- Federacja: tak
Koszty usuwania skutków cyberataku
Siemanko, prowadzę od roku serwis komputerowy i coraz częściej przychodzą do mnie ludzie z laptopami firmowymi, które zostały dokumentnie zablokowane przez jakieś syfy z maili. Pomagam im to czyścić, ale z odzyskiem baz danych bywa naprawdę różnie. Sam zacząłem się bać o swoje systemy, bo mam na dyskach sporo danych moich klientów. Ktoś mi ostatnio wspomniał, że są specjalne oferty na ubezpieczenia cyber, które zabezpieczają firmę na wypadek takich niespodzianek. Poczytałem trochę i faktycznie, zakresem obejmuje to całkiem sporo rzeczy, nawet kwestie związane z utratą reputacji firmy po ataku. Zastanawia mnie tylko kwestia czysto praktyczna, jak ubezpieczyciele podchodzą do wypłaty środków, gdy do incydentu dojdzie przez ewidentny błąd ludzki, na przykład gdy ktoś nie zaktualizuje systemu na czas? Czy macie w swoich firmach wykupione takie polisy i czy musieliście już z nich korzystać? Chętnie poznam opinie kogoś, kto nie opiera się tylko na broszurach reklamowych, ale ma z tym styczność na co dzień.
Wróć do „Propozycje i informacje”