Jaki pellet wybrać na ten sezon?

Tu prowadzimy rzeczową dyskusję nt. v-piłki ale i dzielimy się przemyśleniami i emocjami.
Potato
Gracz środka pola
Federacja: tak

Jaki pellet wybrać na ten sezon?

Postautor: Potato » 2 cze 2026, o 13:34

No cześć, krótkie pytanko z mojej strony, bo już sam nie wiem, czy ja coś robię źle, czy mój kocioł żyje własnym życiem. Mam u siebie pellet i kurczę, co kupię inną partię towaru, to zaraz mam problem ze spiekami albo podajnik się zacina. Ostatnio kupiłem niby z certyfikatem A1, drogi jak nieszczęście, a w popielniku i tak zostają takie twarde kalafiory. Szukałem parametrów spalania i konfiguracji nadmuchu na różnych stronach, między innymi na https://ogrzeje.pl/ gdzie piszą o optymalizacji spalania, ale u mnie zmiana ustawień sterownika niewiele daje. Zastanawiam się, czy to może być wina ciągu w kominie albo wilgotności samego paliwa? Jak radzicie sobie z takimi spiekami? Zmieniać czas podawania czy raczej szukać innego dostawcy i olać te marketowe wynalazki? Dajcie znać, jaki pellet u Was sprawdza się najlepiej i nie generuje tyle syfu w kotle, bo czyszczenie tego co trzy dni zaczyna mnie irytować.

marek6567
Gracz środka pola
Federacja: MUP
Kontaktowanie:

Re: Jaki pellet wybrać na ten sezon?

Postautor: marek6567 » 10 cze 2026, o 09:35

Z jakiej formy ogrzewania korzystacie i dlaczego?

żywica na balkony

Wróć do „Propozycje i informacje”